Interviu cu Diana Tobosaru - ALUMNI Assamblage

Interviu cu Diana Tobosaru - ALUMNI Assamblage

La Școala de Bijuterie Contemporană Assamblage am găsit dascăli cu har și răbdare.

Primul curs la Assamblage

Am primit cadou un curs la Assamblage. A fost un curs la care nu  aveai nevoie de experiență în domeniu. Cursul de ceară pierdută. Cele câteva obiecte din ceară lucrate de mine nu mi se păreau cine știe ce. Dar o dată turnate, finisate și șlefuite parcă erau făcute de altcineva!

Îmi era teamă că nu voi mai avea răbdare să învăț dar a fost „dragoste la prima vedere”.

Inițial am fost tentată de faptul că pot face bijuterii unicat, pe gustul meu. Îmi place să creez, schițez și apoi să transpun în realitate. Ulterior am descoperit un univers mult mai amplu. Bijuterii care își depășesc rolul de obiect decorativ. Obiecte de artă cu un un mesaj de transmis. Artă la purtător.

Chiar dacă ai deja o schiță făcută,
te poți lăsa și în voia neprevăzutului

 

Atunci când eșți la început de drum sau când înveți o tehnică nouă punctul tău de referință este ceea ce face profesorul tău și obiectele realizate de alți artiști. Când profesorul îți arată, la fel ca atunci când te uiți la balet, totul pare simplu, ușor, mișcările curg și rezultatul este perfect.

Ehh când încerci tu, mâna parcă nu te ajută așa cum vrei, mișcările nu sunt la fel de sigure și evident rezultatul nu este tocmai satisfăcător. Sigur, este nerealist să crezi că din prima vei reuși să ai aceleași rezultate cu cineva care are multă experiență, dar de fiecare dată aș fi vrut să fac mai bine.

Astăzi, partea riguroasă de construcție mi se pare nu neapărat grea, ci mai puțin plăcută. Să măsori, să fii atent la fiecare pas nu este tocmai pasiunea mea. De aceea, tehnica de ceară pierdută îmi place în continuare cel mai mult. Acolo creația se întâmplă mult mai spontan și chiar dacă ai deja o schiță făcută, te poți lăsa și în voia neprevăzutului. Pot să îmi vină alte idei sau să schimb destul de mult obiectul la care lucrez.

La Școala de Bijuterie Contemporană Assamblage am găsit dascăli cu har și răbdare.

Te încurajează mereu și te ajută să fii mai bun decât crezi tu că ești. Este un loc cu o energie specială unde pasiunea tuturor te contaminează. Oricând ai nevoie de suport sau de un sfat primești ajutor.

La cursuri

În timpul cursurilor, nu dau atât de multă importantă ideii obiectului. Mai degrabă încerc să fiu atentă la tehnică pe care vreau să o învăț. De aceea obiectele respective poate că nu sunt atât de interesante din punct de vedere creativ.

Am o imagine cu obiecte făcute la primul meu curs. Am vrut să încerc tot: cum poți sculpta în ceară, cum poți transforma un obiect organic sau anorganic în metal, cum poți prinde o piatră, cum legi fire de ceară. Aș fi vrut să învăț tot imediat!

Când le-am văzut turnate și după ce le-am finisat, parcă nu erau făcute de mine! Am fost încântată!

În general toți prietenii mei m-au încurajat. Unii dintre ei atunci când vor ceva pentru ei sau au un cadou de făcut se gândesc la bijuteriile făcute de mine.

Dar în mod special am o prietenă care de cele mai multe ori nu are răbdare să vadă colecțiile noi în magazin. Vrea să fie prima care să își poată alege bijuteriile care îi plac cel mai mult. 

Mă bucură de fiecare dată când se întâmplă asta.

După absolvire – primii pași spre creație

La început, te bucuri că tehnic reușești să realizezi ceea ce ți-ai propus. După aceea, evident vrei mai mult. Îmi puneam pe listă și schițam diverse idei și îmi era dificil să mă hotărăsc care îmi place cel mai mult, care este mai relevant, pe care să o realizez. Apoi nu știi cum să le promovezi, cui să te adresezi, unde să le vinzi. Nu există din păcate cursuri specializate pe această temă.

Argintul și bronzul sunt materialele mele preferate. 

Argintul și bronzul sunt materialele mele preferate, dar am folosit și alte materiale: rășina, plastic, materiale textile, piele. Ideea este pe primul loc și uneori pentru a o ilustra, ai nevoie de materiale alternative.

Bijuteriile mele sunt pentru persoane care vor să iasă din rândul celor care aleg obiecte făcute în serie. Cei care caută mai mult decât valoarea dată de metalul sau pietrele prețioase. Persoane care iubesc arta și care rezonează cu mesajul pe care îl transmit cu ajutorul bijuteriilor făcute de mine.

De la scenografie la bijuterie, de la poveste la concept

Mi-am ales secția de scenografie pentru că îmi plăcea provocarea de a contura cu ajutorul costumelor și al decorului povestea. Încercam să spun ceva despre fiecare personaj atunci când desenam costumele. Dar dacă atunci eram condiționată de un text care era scris de altcineva, acum pot să îmi aleg subiectele. Chiar și atunci când pentru a participa la o expoziție trebuie să ții cont de tema ei, fiecare designer are libertatea de a o interpreta în manieră proprie.

Alteori, ideile oglindesc starea mea de spirit legată de lumea în care trăim sau sunt călătorii în lumea mea foarte personală.

Prima expoziție cu Assamblage

La început mi se părea că nimic din ceea ce fac nu este destul de bun pentru a fi arătat. Dar David Sandu m-a încurajat și la prima expoziție la care am participat am fost surprinsă de reacția pozitivă pe care au avut-o la bijuteriile mele. Asta mi-a dat încredere să continui.

Noi tehnici de lucru

Îmi place să experimentez mereu lucruri noi. În ultimul timp, am făcut mai multe cursuri de email și acum  fac teste pentru o colecție în care să folosesc această tehnică. Ideea este încă în faza incipientă și am senzația că bâjbâi. Dar așa se întâmplă de fiecare dată. Nu sunt mulțumită, nimic nu este clar și într-o zi, într-un minut, nu știu cum se ridică un val și deodată totul este limpede.

Evenimentele Assamblage

În primul rând, cele mai importante sunt cursurile. Faptul că, aici, în afară de cei doi profesori de bază, David și Andreea, vin profesori din alte țări specializați în diverse tehnici este extraordinar. Costurile ca să poți avea acces la cursurile lor în alte țări ar fi incomparabil mai mari. Faptul că de aici poți să achiziționezi diverse materiale sau scule de care ai nevoie în domeniu sau că te pot ajută cu lucruri pe care tu nu le poți face încă la tine în atelier, cum ar fi procesul de turnare pentru tehnică cerii pierdute.

Și nu în ultimul rând , oricând ai nevoie de un sfat, ai pe cine să întrebi.

Cu cât înveți mai multe, cu atât poți să îți exprimi mai bine creativitatea. De multe ori, o idee este mai clar ilustrată într-o anume tehnică sau un anumit material sau atunci când îmbini mai multe tehnici și materiale.

Orice expoziție/ târg este un moment extrem de important pentru un designer. Te simți parte a unei mari familii. Ai mereu de învățat și te ajută să îți confirmi drumul pe care mergi.

La noi în țară nu există multe evenimente la nivel internațional. Romanian Jewerly Week este unul dintre acestea. Cu această ocazie vin și expun creatori din toată lumea. Iar faptul că și tu te poți număra printre ei este o mândrie și o mare provocare.

De asemenea, Asociația este implicată și în expozițiile internaționale. Cu ajutorul lor, colecțiile tale pot participa la expoziții colective la diverse evenimente de profil. În decursul timpului am avut ocazia să particip alături de ei la expoziții la Praga, Milano, Lisabona, Legnica, Bruxelles sau  New York.

Cu siguranță dacă aș fi vrut să fac acest lucru singură, ar fi fost mult mai complicat.

 Cred că asta este frumusețea, că nu ai un loc anume unde trebuie să ajungi și poți să te bucuri de drum.

Atunci când perseverezi într-un domeniu, nu ai cum să nu evoluezi. De la ziua unu până astăzi mi se pare că am făcut multe progrese. Nu numai din punct de vedere tehnic, ci și conceptele, colecțiile sunt mai închegate, mai structurate și mai curajoase.

Dar cu siguranță mai am multe de învățat. De fapt cred că asta este frumusețea, că nu ai un loc anume unde trebuie să ajungi și să poți să te bucuri de drum.

Atunci când le porți aș vrea să îți facă ziua mai frumoasă și lumea un loc un pic mai luminos. Anayd Blu

Bijuteria contemporană din România

Sunt mulți designeri români care îmi plac. Cred că suntem foarte creativi. De fiecare dată când am fost la expoziții internaționale cu Assamblage, am fost mândră de faptul că bijuteriile realizate de ei erau la nivelul celor mai creative piese. Nu mă așteptam la asta ținând cont de faptul că la noi acest domeniu este tânăr în comparație cu tradiția și experiența  creatorilor din alte țări.

 

  • Interviu de Alexandra Bujeniță
  • Fotografii Diana Toboșaru

 

Înapoi la blog
1 din 5