Interviu cu Flavia Gheorghian - ALUMNI Assamblage

Interviu cu Flavia Gheorghian - ALUMNI Assamblage

Flavia Gheorghian este creatoare și iubitoare de bijuterie și dintotdeauna a fost pasionată de desen și de lucrul manual. În timpul Facultății de Artă și Design din Cluj a avut contact destul târziu cu domeniul bijuteriei, temele pe care le primea țineau mai mult de designul industrial. Dorința de a face o colecție de bijuterii a adus-o la Assamblage și de atunci începe povestea unui designer.

Experiența și procesul învățării în bijuteria de autor la Școala de Bijuterie Contemporană Assamblage

Când am ajuns pentru prima dată la Assamblage, în prima zi din primul curs am descoperit o lume la care doar visasem până atunci și am simțit că eram exact unde trebuia să fiu.

De Assamblage am aflat complet întâmplător-fiind în anul 3 de facultate, trebuia să îmi aleg o tema pentru licență. Îmi doream mult să fac o colecție de bijuterii, așa că am căutat unde aș putea face niște cursuri; așa am ajuns la Assamblage și am făcut în prima faza 3 module.

La început cel mai greu mi se părea să traforez o formă desenată pe metal-niciodată nu reușeam să traforez exact pe conturul dorit. Acum etapa de traforaj mi se pare una din cele mai relaxante din timpul procesului de lucru.

De asemenea și etapa de sudură mi se părea mai complicată. Nu pot spune că acum o stăpânesc complet, însă am învățat să mă bucur de micile „accidente fericite". Unele obiecte se concretizează mai bine și mai interesant decât ideea pe care o aveam inițial.

Școala de bijuterie contemporană Assamblage a fost primul meu contact cu această lume minunată si mi-a oferit baza fara de care nu cred că as fi putut să pornesc pe acest drum.

Primele piese create la curs

Primele obiecte create la curs au fost 2 inele. Eu nu prea știam multe despre cum se fabrică bijuteriile, în mintea mea era ceva foarte greu să prelucrezi metalul, poate chiar puțin periculos. Surpriza mea a fost maximă când, după doar o zi de curs, fabricasem deja un inel de tip verighetă, din argint. În următoarele zile i-am adăugat piatră, având astfel ocazia pentru prima dată să ne punem amprenta și să realizăm designul cât și fabricarea unei bijuterii.

La următorul modul am creat 2 coliere și am învățat niște tehnici noi. Cu fiecare obiect nou creat m-am simțit tot mai sigură pe mine și am simțit că am evoluat din punct de vedere tehnic. Acest aspect îl observ și azi, simt o ușurință tot mai mare în fabricarea unui obiect, cu cât lucrez mai multe.

Cei mai aprigi susținători ai mei sunt părinții care întotdeauna m-au încurajat să fac ceea ce îmi place și au crezut și cred în mine chiar și când eu nu am avut încredere.

După absolvire - Designer de bijuterie de autor

La puțină vreme după ce am absolvit primele cursuri a venit momentul să pun în practică ceea ce am învățat. Mi-am cumpărat câteva ustensile și am organizat un mic atelier și am început să lucrez la prima mea colecție de bijuterii, care avea să fie și lucrarea mea de licență.

Pe perioada masterului am avut ocazia să studiez un an în Spania, unde eram la o școală de artă care avea departament de bijuterie. Pot spune că a fost cel mai frumos an din viață mea din multe puncte de vedere. Acolo am avut ocazia să fac și practică la două ateliere de bijuterie. În acea perioadă am participat și la niste expoziții colective împreună cu profesorii și colegii de acolo. 

Materialele preferate

Cel mai mult îmi place să lucrez cu argint și cu pietre prețioase, dar și neprețioase. Ultima mea colecție, cea pe care am prezentat-o la Romanian Jewelry Week anul trecut avea ca element central pietrele brute, pe care le-am adunat eu în deferite călătorii. Recent a început să mă pasioneze mult gemologia și am urmat un curs în domeniu fiindcă îmi doresc să cunosc cât mai multe despre pietrele prețioase și să le pot pune în lumina în creațiile mele.

Îmi place să cred că bijuteriile mele sunt purtate de persoane visătoare, care se bucură de povești, de lucrurile mărunte și care apreciază cu adevărat munca ce stă în spatele obiectelor pe care le poartă.

Sursele mele de inspirație vin în principal dinspre natură, istorie și arhitectură. O colecție de care sunt foarte mândră este cea pe care am făcut-o pentru lucrarea de disertație, intitulată „Ecouri venețiene". M-am inspirat din istoria și arhitectura superbă a Veneției și din personajele din Commedia de`ll Arte.

ROMANIAN JEWELRY WEEK

Cel mai important eveniment pentru mine a fost Romanian Jewelry Week. A fost prima participare la o expoziție de o așa anvergură. Am participat la ambele ediții de până acum și pot spune că am învățat foarte multe aspecte legate de cum trebuie să îți aranjezi standul, cum interacționezi cu publicul și le prezinți povestea colecției. De asemenea mi-a făcut extrem de mare plăcere să cunosc mulți designeri români, dar și din afară, pe care îi cunoșteam doar cu numele până atunci.

Am început deja să mă gândesc la o nouă colecție pentru Jewelry Weeek. De asemenea, îmi doresc ca în viitorul apropiat să învăț să lucrez cu aur. Mi-aș dori să mai particip și la expoziții din străinătate.

Evenimentele Assamblage

La fel cum a fost pentru mine, cred că pentru mulți designeri Assamblage este punctul de plecare fiindcă ne oferă bazele și foarte multă informație și sprijin în proiectele noastre.

Aceste evenimente sunt pentru mine în primul rând un loc de întâlnire cu alți designeri, o posibilitate de a schimba idei și de a colabora. Desigur este și o ieșire în lume, față în față cu publicul iubitor de bijuterie. Este o plăcere să particip la expoziții, atât că participantă cât și vizitatoare.

Bijuteria contemporană din România

Cred că bijuteria contemporană este într-o continuă ascensiune la noi și este din ce în ce mai apreciată de public. Designeri pe care îi admir am foarte mulți, începând cu cei care mi-au fost profesori, David Sandu și Andreia Popescu. De asemenea o admir foarte mult pe Marie Jianu-cu ea am participat la primele mele cursuri și mă impresionează cât de mult a evoluat. Le admir mult pe Mădălina Spiridon și Loredana Mateiuc, ele au studiat la Cluj ca și mine, ținem legătura și ne susținem când întâmpinăm dificultăți. Mi-au plăcut foarte mult colecțiile Mihaelei Ciocâlteu, Doina Bacalu și Horia Câlțea de la Romanian Jewelry Week. Îmi este greu să mă rezum doar la aceste nume fiindcă mi-au plăcut foarte multe colecții și concepte și cred că toți designerii au niște idei frumoase și pot învăța de la toți. Abia aștept să văd ce vor mai crea.

Bijuteria - o lume foarte colorată și plină de comori.

 

  • Interviu de Alexandra Bujeniță
  • Fotografii Flavia Gheorghian
Înapoi la blog